5 Δίαιτες που Συνιστώνται από Celebrities και όχι από Διαιτολόγους για το 2018

2018-01-12 13:30

Κάθε χρόνο, η Βρετανική Ένωση Διαιτολόγων δημοσιεύει έναν κατάλογο με τις 5 δίαιτες που προτείνονται από celebrities και δεν συνιστώνται από την Ένωση για εφαρμογή.

Οι 5 δίαιτες που αναφέρονται στην λίστα για το 2018 είναι οι εξής:

Ωμή χορτοφαγική δίαιτα  

Τι είναι: Πρόκειται για μία αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, με επιτρεπόμενα τρόφιμα μόνο τα ωμά, δηλαδή χωρίς θερμική επεξεργασία (άνω των 40-48 °C) ή άλλη επεξεργασία, όπως παστερίωση.

Ισχυρισμοί: Έχει προταθεί ότι αποτελεί θεραπεία για την παχυσαρκία και άλλες νόσους.

Τι ισχύει: Η υιοθέτηση μίας χορτοφαγικής διατροφής μπορεί να συστηθεί με ασφάλεια μόνο όταν συνοδεύεται από κατάλληλο σχεδιασμό από τους αρμόδιους επαγγελματίες υγείας και χορήγηση βιταμινών κι ιχνοστοιχείων όταν οι ανάγκες σε αυτά δεν καλύπτονται (π.χ. βιτ. Β12, D κ.ά.). Ακόμα, δεν συνεπάγεται απαραίτητα απώλεια βάρους, χωρίς ταυτόχρονο θερμιδικό προσδιορισμό ή/και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Παράλληλα, το ανθρώπινο σώμα μπορεί να επεξεργασθεί τόσο ωμά, όσο και μαγειρεμένα τρόφιμα και, για τον λόγο αυτό, ο ισχυρισμός ότι τα ωμά τρόφιμα υπερέχουν έναντι των μαγειρεμένων δεν ευσταθεί. Τονίζεται ότι κάποια τρόφιμα καταναλώνονται με ασφάλεια μόνο μαγειρεμένα (π.χ. πατάτες). Τέλος, η δίαιτα αυτή αντενδείκνυται για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως παιδιά κι εγκυμονούσες.

Συμπέρασμα: Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι η υιοθέτησή της βοηθά μακροπρόθεσμα και χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή της.

 

Αλκαλική δίαιτα

Τι είναι: Πρόκειται για μία διατροφή η οποία βασίζεται στην κατανάλωση αλκαλικών τροφίμων και την αποφυγή πιο όξινων για μεταβολή του pH του αίματος.

Ισχυρισμοί: Έχει προταθεί ότι η αλλαγή του pH του αίματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας, ακόμα και καρκίνου, και ότι η κατανάλωση όξινων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση.

Τι ισχύει: Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν βασίζονται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα. Το pH των τροφίμων δεν μπορεί να επηρεάσει το pH του αίματος, ενώ όταν το pH του αίματος βρεθεί εκτός των φυσιολογικών τιμών (7,35-7,45), τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για εμφάνιση ανεπιθύμητων κλινικών καταστάσεων, ακόμα και θανάτου.

Συμπέρασμα: Η υιοθέτηση της διατροφής αυτής δεν συνιστάται.

 

Συμπληρώματα διατροφής ‘Katie Price’

Τι είναι: Πρόκειται για μία διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής, όπως συμπληρώματα αντικατάστασης του πρωινού και άλλων γευμάτων, καθώς και ενυδάτωσης.

Ισχυρισμοί: Έχει προταθεί ότι τα συμπληρώματα αυτά συμβάλλουν σε απώλεια βάρους, στην διατήρηση του μυϊκού τόνου και στον έλεγχο της όρεξης.

Τι ισχύει: Τα εν λόγω συμπληρώματα δεν έχουν ελεγχθεί από τους αρμόδιους φορείς υγείας. Ακόμα, τα κατασταλτικά της όρεξης δεν αποτελούν μία υγιεινή και ασφαλή μέθοδο απώλειας βάρους και, για τον λόγο αυτό, η χρήση τους με οποιαδήποτε μορφή δεν συστήνεται.

Συμπέρασμα: Η χρήση συμπληρωμάτων αντικατάστασης γευμάτων, ιδιαίτερα όταν δεν έχουν ελεγχθεί ως προς την ασφάλειά τους, μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία και δεν συνεπάγονται πάντα ασφαλή απώλεια βάρους.

 

Δίαιτα Pioppi

Τι είναι: Αποτελεί μία παραλλαγή της Μεσογειακής Διατροφής, με αυξημένη ποσότητα λίπους και χαμηλότερη ποσότητα υδατανθράκων από την παραδοσιακή. Ενθαρρύνει την αποφυγή τροφίμων όπως ρύζι, μακαρόνια και ψωμί (βασικά συστατικά της παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής) και την κατανάλωση τροφίμων όπως καρύδα. Ακόμα, ενθαρρύνει την πλήρη αποχή από το φαγητό για μία μέρα/εβδομάδα.

Τι ισχύει: Αν και περιέχει κάποιες βασικές αρχές της Μεσογειακής Διατροφής οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και στην γενικότερη υγεία και ευεξία (π.χ. αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών), περιέχει κάποιες παράμετρους (όπως η πλήρης νηστεία για 1 μέρα/εβδομάδα), οι οποίοι μπορεί να είναι επιβαρυντικοί.  

Συμπέρασμα: Προτιμάται η υιοθέτηση του παραδοσιακού πλάνου Μεσογειακής Διατροφής, καθώς έχει επαρκώς αποδεδειγμένα περισσότερα οφέλη για την υγεία.

 

Κετονική διατροφή

Τι είναι: Πρόκειται για μία διατροφή η οποία βασίζεται στην πολύ χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων (20-50 γρ./ημέρα), στην υψηλή κατανάλωση λίπους και στην μέτρια κατανάλωση πρωτεϊνών. Τυπικά, αποκλείονται γαλακτοκομικά, τα περισσότερα φρούτα, αρκετά λαχανικά και αμυλώδη τρόφιμα.

Ισχυρισμοί: Έχει προταθεί ότι συμβάλλει στην απώλεια βάρους, στην βελτίωση της υγείας και στον έλεγχο της όρεξης.

Τι ισχύει: Η διατροφή αυτή, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και παρακολούθηση, έχει επιδείξει πολύ θετικά αποτελέσματα σε άτομα με επιληψία. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν έγκυρα επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι η διατροφή αυτή υπερέχει έναντι άλλων στην απώλεια βάρους, είτε γενικά, είτε μακροπρόθεσμα. Ακόμα, η υιοθέτηση της διατροφής αυτής στην αρχή μπορεί να επιφέρει κάποια δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ναυτία, γαστρεντερικές διαταραχές, μειωμένη ενέργεια κ.ά.

Συμπέρασμα: Μπορεί να βοηθήσει σε κάποιες κλινικές περιπτώσεις (π.χ. επιληψία) αλλά όχι απαραίτητα στην απώλεια βάρους, εάν δεν συνοδεύεται από ταυτόχρονο θερμιδικό περιορισμό ή/και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

 

Γιαννοπούλου Εμμανουέλα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ανορθόδοξες δίαιτες (Fad Diets), ανατρέξτε στο άρθρο μας: Fad Diets – Ορισμός, ισχυρισμοί και μύθοι - αλήθειες 

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την χορτοφαγική διατροφή, ανατρέξτε στο άρθρο μας: Χορτοφαγία: τι Τρώνε οι Χορτοφάγοι;

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην επίσημη σελίδα της Βρετανικής Ένωσης Διαιτολόγων: https://www.bda.uk.com/

Πίσω

Επαφή

Καραμπάση Θάλεια
Medi(k)cal

6976 924 634

Επικοινωνία

© 2015 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ ΕΥΘΑΛΙΑ

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode