Διατροφικές Συνήθειες που Επηρεάζουν τη Διάθεσή μας

2015-03-17 12:05

    Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες υπάρχουν τροφές που συμβάλλουν πολύ στην ανάπτυξη και στην καταστολή συναισθημάτων όπως αυτά του στρες και της θλίψης. Ένα τυπικό παράδειγμα είναι, η μεγάλη κατανάλωση πρωτεϊνών που είναι χαρακτηριστικό της σύγχρονης διατροφής και η επίδρασή τους στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι η ορμόνη η οποία ευθύνεται για την ευδιαθεσία και αντίστροφα η έλλειψη αυτής προκαλεί συναισθήματα θλίψης. Τα αμινοξέα τα οποία είναι υπεύθυνα για την αύξηση παραγωγής σεροτονίνης στον εγκέφαλο καταστέλλονται από την μεγάλη κατανάλωση πρωτεϊνών και συνεπώς μειώνονται τα επίπεδα σεροτονίνης.

Η επίδραση της σοκολάτας

    Η σοκολάτα έχει υποστηριχτεί από επανειλημμένες μελέτες πως συμβάλλει στην αύξηση της θετικής διάθεσης. Οι ερευνητές όμως συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως αυτή η θετική επίδραση της σοκολάτας στη διάθεσή μας είναι ένα πολύ πρόσκαιρο φαινόμενο. Ακόμα συμπληρωματικές έρευνες κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες λάμβαναν τα συστατικά της σοκολάτας σε μορφή χαπιού έδειξαν πως η επίδραση της σοκολάτας σε αυτή την περίπτωση δεν ήταν καθόλου έντονη. Αυτές οι έρευνες υπογραμμίζουν την σημαντικότητα της επίδρασης που έχει η γευστική απόλαυση στον καταναλωτή σοκολάτας. Το οποίο όμως ήταν κάτι ευρέως γνωστό, ότι δηλαδή η αίσθηση της πρόσκαιρης απόλαυσης συμβάλλει στην πρόσκαιρη αύξηση της θετικής διάθεσης.

Η επίδραση του τσιγάρου

    Η επίδραση του τσιγάρου στον οργανισμό είναι ένα φαινόμενο ελαφρώς πιο πολύπλοκο από αυτό της σοκολάτας. Η πλειοψηφία των καπνιστών καπνίζει πιστεύοντας ότι αυτό τους χαλαρώνει. Έχει βρεθεί όμως ότι η κύρια επίδραση του καπνού είναι η αύξηση της αδρεναλίνης. Η αδρεναλίνη με τη σειρά της αυξάνει τα επίπεδα του στρες. Συνεπώς το τσιγάρο είναι ικανό να προκαλέσει στρες και –χημικά τουλάχιστον- δεν είναι ικανό να συμβάλλει στη χαλάρωση. Αυτή η διαπίστωση οδηγεί στο συμπέρασμα πως η πλειοψηφία των καπνιστών έχουν συνδυάσει την χρήση του καπνού με κάποια χαλαρωτική δραστηριότητα, όπως ένα διάλειμμα ή η κατανάλωση ενός ποτού, και είναι η σκέψη αυτής της δραστηριότητας που τους κάνει να πιστεύουν ότι χαλαρώνουν καπνίζοντας. Ακόμα κάποιοι καπνιστές χρησιμοποιούν το τσιγάρο σαν αποκούμπι χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι «θα κάνω ένα τσιγάρο για να χαλαρώσω επειδή είμαι αγχωμένος», σε εκείνη την περίπτωση οι ειδικοί πιστεύουν ότι το τσιγάρο λειτουργεί ως πλασέμπο, επιφέροντας τα αποτελέσματα που πιστεύεται πως θα φέρει, τα οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με τα βιολογικά αποτελέσματα που είναι προορισμένο να επιφέρει.

Τροφές που ανεβάζουν την διάθεση

    Υπάρχουν τροφές οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση του άγχους και την αύξηση της θετικής διάθεσης μερικές από αυτές είναι:

  •  Άπαχο άσπρο κρέας (ψάρια, κοτόπουλο, θαλασσινά) (αυτές οι τροφές έχει βρεθεί ότι μειώνουν το αίσθημα της θλίψης και συμβάλλουν σημαντικά στην βελτίωση γνωστικών λειτουργιών όπως αυτή της συγκέντρωσης.
  • Μπανάνες (περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα γλυκόζης και έτσι συμβάλλει και στην αύξηση της θετικής διάθεσης αλλά και στην βελτίωση της λειτουργίας περισσότερο από άλλα φρούτα. Να σημειωθεί πως όλα τα φρούτα είναι ωφέλιμη τροφή τόσο για τον ψυχισμό όσο και για την καλή βιολογική λειτουργία του σώματός μας και είναι σημαντικό να αποτελεί η κατανάλωσή τους καθημερινή μας συνήθεια- απλά πέρα από τα φρούτα της εκάστοτε εποχής προσθέστε στο διαιτολόγιο σας και μια μπανάνα)
  • Υδατάνθρακες με προτίμηση στα προϊόντα ολικής αλέσεως (αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού και συμβάλλουν στην παραγωγή σεροτονίνης)
  •  Ξηροί καρποί (με προτίμηση στα καρύδια και τα αμύγδαλα καθώς έχει βρεθεί ότι έχουν θετική επίδραση τόσο στο νευρικό μας σύστημα όσο και στην εγκεφαλική λειτουργία)

    Ακόμα η σωματική άσκηση έχει βρεθεί ότι είναι η δραστηριότητα η οποία συνδέεται τόσο με την παραγωγή σεροτονίνης όσο και με την συμβολή στη διατήρησή της. Άτομα που αθλούνται σε συστηματική βάση έχουν αρκετά πιο αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης καθώς και πιο ισορροπημένηδιατήρηση αυτής. Και εδώ καλό θα ήταν να σημειωθεί πως δεν ισχύει απαραίτητα το αντίστροφο ότι δηλαδή οι άνθρωποι που έχουν πιο ανεβασμένα επίπεδα σεροτονίνης από άλλες αιτίες είναι αυτοί που τείνουν να γυμνάζονται. Και αυτό είναι κάτι που μπορείτε να ανακαλύψετε πολύ άμεσα. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας και θα δείτε την διάθεσή σας σταδιακά να μεταμορφώνεται.

    Συμπερασματικά, οι έρευνες στον τομέα τείνουν να συμφωνούν με το συμπέρασμα ότι πέραν των μεμονωμένων τροφών που μπορούν να επηρεάσουν την διάθεσή μας, η ισορροπημένη πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες διατροφή σε συνδυασμό με την καθημερινή άσκηση είναι τα κλειδιά για μια ζωή με καλύτερη διάθεση και βελτιωμένη οργανική λειτουργία.

 

Κοσμίδου Νικολέτα,

Ψυχολόγος

Πίσω

Επαφή

Καραμπάση Θάλεια
Medi(k)cal

6976 924 634

Επικοινωνία

© 2015 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ ΕΥΘΑΛΙΑ

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode