Διατροφικοί Παράγοντες στη Σχιζοφρένεια

2017-12-15 14:27

    Η σχιζοφρένεια ορίζεται ως μία χρόνια ψυχική νόσος, με κύριο χαρακτηριστικό τη νευρολογικής φύσεως δυσλειτουργία του εγκεφάλου και εκδηλώνεται με ποικίλα ψυχωσικά συμπτώματα.

    Η διάκριση της σχιζοφρένειας από άλλες ψυχωτικές διαταραχές στηρίχθηκε σε μια σειρά ξεχωριστών ψυχωτικών συμπτωμάτων που παρουσίαζαν μόνο οι σχιζοφρενικοί ασθενείς. Στα συμπτώματα αυτά συγκαταλέγονται οπτικοακουστικές παραισθήσεις και φωνές ανύπαρκτων ατόμων, τα οποία οι ασθενείς αντιλαμβάνονται ως υπαρκτές και ξεχωριστές από τους ίδιους οντότητες.

    Στους σχιζοφρενικούς ασθενείς παρατηρούνται αλλαγές στη φυσιολογία του εγκεφάλου, καθώς και ανισορροπία σε χημικούς νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Οι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση της νόσου είναι  βιοχημικοί, γενετικοί, ψυχοκοινωνικοί  και δρουν συνεργικά.

    Όπως και πολλά άλλα χρόνια νοσήματα, έτσι και η σχιζοφρένεια έχει μελετηθεί εκτενώς, με αρκετές έρευνες να είναι προσανατολισμένες στο διατροφικό προφίλ των πασχόντων, τις βιοχημικές-μεταβολικές ιδιαιτερότητες και στο ρόλο των διαφόρων θρεπτικών συστατικών στην ύφεση των συμπτωμάτων.

    Αρκετές μετα-αναλύσεις είναι προσανατολισμένες στο ρόλο που διαδραματίζουν οι βιταμίνες στα συμπτώματα σχιζοφρενικών ασθενών, οι οποίοι  είναι σε αγωγή, έχουν καταδείξει πως σε υψηλές συγκεντρώσεις οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι  αποτελεσματικές στην ύφεση των συμπτωμάτων αρκετών ασθενών.

    Είναι γνωστό πως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι πολύ σημαντικές για την ορθή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η Β1 (θειαμίνη), είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και η έλλειψη της έχει συνδεθεί με εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων, εξασθένιση μνήμης και κινητικά προβλήματα. Η Β6 (πυριδοξίνη) συμμετέχει στη σύνθεση σεροτονίνης και μελατονίνης που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της ψυχική διάθεσης, του ύπνου και στην αποφυγή διαφόρων μορφών αϋπνίας που συναντώνται σε ψυχικές παθήσεις. Επιπρόσθετα, η έλλειψη της Β12 προκαλεί καταθλιπτικά συναισθήματα, μεταβολές στην διάθεση και σύγχυση. 

    Συχνή είναι και η έλλειψη φολικού οξέος σε άτομα που πάσχουν από ψύχωση και δύναται να προκαλέσει συμπτώματα όπως κατάθλιψη, διαταραχές συγκέντρωσης και συνήθως ακολουθεί την έλλειψη Β12. 

    Σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει και η επαρκής πρόσληψη αμινοξέων, όπως της τρυπτοφάνης και της τυροσίνης, τα οποία αποτελούν δομικά συστατικά πολλών νευροδιαβιβαστών, όπως της σεροτονίνης.

    Πολλές έρευνες έχουν επίσης καταδείξει πως κάποιοι διατροφικοί παράγοντες που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο, όπως η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, τα υψηλά επίπεδα γλυκαιμικού δείκτη και η αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς και τα χαμηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων, σχετίζονται με άμβλυνση των συμπτωμάτων των σχιζοφρενικών ασθενών, πιθανώς μέσω ενός κοινού μηχανισμού που περιλαμβάνει την χαμηλή έκφραση του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα εγκεφαλικής προέλευσης (BDNF).

 

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος      

Κεχαγιά Μαριάννα

           

                                                               

Βιβλιογραφία

  1. Malcom Peet. Dietary predictors of schizophrenia and depression. Presented at 9th European Nutritional Conference, Rome, 2003
  1. Malcom Peet. Nutrition and Schizophrenia: An Epidemiological and Clinical Perspective. July 2003
  1. Mellor, J. E. Laugharne, I. D. E. & Peet, M. Omega-3  fatty acid supplementation in schizophrenic patients. Human Psychopharmacology. 2005. 11, 39-46

Πίσω

Επαφή

Καραμπάση Θάλεια
Medi(k)cal

6976 924 634

Επικοινωνία

© 2015 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ ΕΥΘΑΛΙΑ

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode