ΜΥΘΟΣ: Όσα περισσότερα κιλά χάνουμε, τόσο πιο υγιείς θα είμαστε.
2015-03-16 23:15
Όταν σκέφτεται κάποιος την απώλεια κιλών έχει συνήθως στο μυαλό του ένα ιδανικό σωματικό βάρος ή έναν στόχο απώλειας κιλών. Επικρατεί η σκέψη ότι όσα περισσότερα κιλά χάνουμε, τόσο πιο υγιείς θα είμαστε. Μήπως όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο;
Αυτό είναι ένας μύθος. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα οφέλη για την υγεία μας που προέρχονται από την απώλεια σωματικού βάρους είναι εμφανή με μια απώλεια της τάξης του 5 - 10% του σωματικού μας βάρους. Αυτό σημαίνει πως ένα άτομο που ζυγίζει 100 κιλά θα επωφεληθεί με την απώλεια των πρώτων 5 έως 10 κιλών.
Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι πολλές επιπτώσεις της παχυσαρκίας βελτιώνονται με μια απώλεια της τάξης του 5 – 10%. Ας δούμε λοιπόν αυτές τις καταστάσεις και πως επηρεάζεται η γενική υγεία με αυτή την μέτρια απώλεια σωματικού βάρους:
Χοληστερόλη
Παρόλο που υπάρχει καλή φαρμακευτική αντιμετώπιση για να μειώσουμε την ‘‘κακή’’ χοληστερόλη που ονομάζεται LDL χοληστερόλη, οι γιατροί και οι ασθενείς γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να αυξηθεί η ‘‘καλή’’(HDL) χοληστερόλη ακόμη και για λίγες μονάδες.
Μια απώλεια 5-10% του αρχικού σωματικού βάρους μας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια αύξηση της HDL κατά 5 μονάδες. Αυτή η αύξηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του ατόμου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νόσων. Όταν η HDL είναι πάνω από 40 mg/dL για τους άνδρες και πάνω από 50mg/dL για τις γυναίκες δρα προστατευτικά ως προς τις καρδιοπάθειες.
Ακόμη, υπάρχουν και τα τριγλυκερίδια που είναι βλαβερά όταν είναι αυξημένα. Τα άτομα με αυξημένα τριγλυκερίδια βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Το επιθυμητό επίπεδο τριγλυκεριδίων είναι κάτω των 150 mg/dL, ενώ οποιαδήποτε τιμή πάνω από τα 200mg/dL θεωρείται αυξημένη. Χάνοντας μόλις το 5-10% του αρχικού σωματικού βάρους έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνονται τα τριγλυκερίδια κατά μέσο όρο 40mg/dL. Τα επίπεδα από εκεί και πέρα μπορούν να βελτιωθούν με την άσκηση, με μια δίαιτα χαμηλή σε απλούς υδατάνθρακες και λιπαρά καθώς και με την μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Αρτηριακή Υπέρταση
Το υπερβάλλον σωματικό βάρος εμφανίζεται στο 25-30% των περιστατικών με υπέρταση. Καθώς το σωματικό βάρος αυξάνεται, προκαλεί αιμοδυναμικές ανωμαλίες και άλλες αλλαγές που έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης του αίματος. Χάνοντας το 5-10% του σωματικού μας βάρους, η πίεση αίματος, τόσο η συστολική όσο και η διαστολική μειώνονται κατά 5 mmHg κατά μέσο όρο. Σε συνδυασμό με μια ήπια άναλο δίαιτα, αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων καθώς και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών, αυτή η μείωση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Σακχαρώδης Διαβήτης
Ένας από τους εργαστηριακούς δείκτες που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση του σακχαρώδους διαβήτη αλλά και της θεραπείας του είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c). Τα φυσιολογικά επίπεδα είναι κάτω του 6.5. Έρευνες έδειξαν πως η απώλεια του 5-10% του βάρους μας μπορεί να μειώσει αυτό τον δείκτη κατά μισό βαθμό κατά μέσο όρο. Αυτό το αποτέλεσμα είναι κοντά στα αποτελέσματα που φέρνουν κάποιες αντιδιαβητικές φαρμακευτικές αγωγές στο σάκχαρο του αίματος.
Αντίσταση στην Ινσουλίνη
Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται με την αύξηση του σωματικού βάρους είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη. Σε αυτή την διαταραχή, το πάγκρεας παράγει σε μεγαλύτερες ποσότητες από τις φυσιολογικές μια ορμόνη, την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι υπεύθυνη για την διατήρηση της γλυκόζης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε αυτή την κατάσταση, χρειάζονται αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, καθώς οι ιστοί είναι ανθεκτικοί στην επίδρασή της. Όταν κάποιος έχει αντίσταση στην ινσουλίνη, τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στον ορό προκαλούν μια αύξηση του λιπώδους ιστού κυρίως στην περιοχή της μέσης, μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και μερικές φορές υπάρχουν αλλαγές στα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών, κυρίως στις γυναίκες. Μια τέτοια μείωση του σωματικού βάρους βρέθηκε ότι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της ινσουλίνης και αυτό βοηθά στην αντιστροφή της κατάστασης αυτής.
Αποφρακτική Υπνική Άπνοια
Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή που συχνά διαγιγνώσκεται σε ασθενείς που έχουν υπερβάλλον σωματικό βάρος και τους κόβεται η ανάσα ή λαχανιάζουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτή η διαταραχή προκαλεί κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στη διαταραχή αυτή, τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα είναι εξαιρετικά χαμηλά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έχει αποδειχθεί ότι η απώλεια 5-10% του σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει την υπνική άπνοια.
Καραμπάση Θάλεια,