Προβιοτικά στη Διατροφή

2018-03-08 12:45

    Ως προβιοτικά ορίζονται οι ζωντανοί μικροοργανισμοί, κυρίως βακτήρια, οι οποίοι όταν καταναλώνονται επηρεάζουν θετικά αναλογικά την υγεία του λήπτη τους, καθότι συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της εντερικής μικροβιοχλωρίδας.

    Για να επιλεγεί ένας μικροοργανισμός ως προβιοτικό δε θα πρέπει να είναι παθογόνος, να βλάπτει δηλαδή την υγεία  του ξενιστή. Επιπλέον, οι μικροοργανισμοί που προορίζονται για προβιοτικά θα πρέπει να καλλιεργούνται σε ευρεία κλίμακα, και ο πληθυσμός τους να μπορεί να διατηρηθεί μέχρι τη χορήγησή τους, να είναι ανθεκτικοί στο όξινο περιβάλλον του στομάχου του ανθρώπινου οργανισμού και να μην αλλοιώνουν την οργανοληπτική αξία των προϊόντων στα οποία προστίθενται.

    Η κύρια δράση των προβιοτικών εντοπίζεται στη ρύθμιση της εντερικής χλωρίδας του οργανισμού. Κατά τη χορήγηση των προβιοτικών, μειώνονται τα επίπεδα των μη επιθυμητών εντερικών βακτηρίων, λόγω του ανταγωνισμού για τα υπάρχοντα και διαθέσιμα διατροφικά στοιχεία. Επιπρόσθετα, σε περιπτώσεις εντερικών φλεγμονών, τα προβιοτικά βρέθηκε πως ενισχύουν την αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Η δράση των προβιοτικών έχει συνδυαστεί και :

  1. με την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
  2. με την άμβλυνση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου
  3. με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού
  4. με την άμβλυνση των συμπτωμάτων του έλκους του στομάχου
  5. με την άμβλυνση των συμπτωμάτων του έλκους του εντέρου και
  6. με την πρόληψη εντερικής φλεγμονής

    Στα κυριότερα προβιοτικά ανήκουν οι γαλακτοβάκιλλοι, μικρόβια τα οποία παράγουν γαλακτικό οξύ και συμβάλλουν στην ισορροπία της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου, καθώς διάφορα μέλη τους αφθονούν κατά μήκος του γαστρεντερικού συστήματος. Θεωρείται πως έχουν εξαιρετικά χαμηλή λοιμογόνο δράση, για αυτό και χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων ως προβιοτικά.

    Η καλύτερη πηγή προβιοτικών είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα τα μη παστεριωμένα, όπως η παραδοσιακή πρόβεια γιαούρτη. Ωστόσο, για λόγους ασφαλείας, το γάλα στα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα παστεριώνεται, και τα προβιοτικά προστίθενται στη συνέχεια, όπως στο κεφίρ. Επιπρόσθετα, υπάρχουν στην αγορά και συμπληρώματα διατροφής, τα οποία προσφέρουν υψηλότερες συγκεντρώσεις προβιοτικών, τα οποία απελευθερώνονται και απευθείας στο έντερο.

 

Κεχαγιά Μαριάννα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Βιβλιογραφία

  1. Guandalini, Stefano MD (2011). ‘’Probiotics for Prevention and Treatment of Diarrhea’’. Journal of Clinical Gastrentology,45(2):S149-153
  2. G Reid, J Jass, MT Sebulsky (2003). ‘’Potential uses of probiotics in clinical practice’’. Clinical microbiology-Am Soc Microbiol.
  3. Fuller R (1992). ‘’Probiotics, The Scientific basis’’, pp.146-148
  4. Goldin BR (1998). ‘’Health benefits of probiotics’’. The British Journal of Nutrition, 80(4):S203-7
  5. Perdigon G, Alvarez S. (1992). ‘’Probiotics and the immune state’’. 7:145-180

Πίσω

Επαφή

Καραμπάση Θάλεια
Medi(k)cal

6976 924 634

Επικοινωνία

© 2015 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ ΕΥΘΑΛΙΑ

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode