Σωματικό Βάρος Μητέρας πριν την Εγκυμοσύνη και Παιδική Παχυσαρκία

2018-07-24 20:22

Το γενετικό υπόβαθρο της μητέρας, η μεταβολική της κατάσταση καθώς και η συμπεριφορά της πριν, κατά και μετά την εγκυμοσύνη αποτελούν σημαντικούς και καθοριστικούς παράγοντες για την εμφάνιση παχυσαρκίας. Αρκετές έρευνες έχουν διερευνήσει τον ρόλο της μητέρας και των σχετιζόμενων παραγόντων της παιδικής παχυσαρκίας, ωστόσο, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναφορικά με το πώς και το πότε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης επιδρούν οι παράγοντες αυτοί. Έτσι, οι προτεραιότητες για τη δράση, τόσο σε κλινικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο δημόσιας υγείας, για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας παραμένουν αβέβαιες. Η παχυσαρκία στα παιδιά συνδέεται με το αν η μητέρα ήταν πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά από την εγκυμοσύνη, υπέρβαρη ή παχύσαρκη.

Σωματικό Βάρος Μητέρας Πριν την Εγκυμοσύνη

    Ένας από τους ισχυρότερους προγνωστικούς παράγοντες της παιδικής παχυσαρκίας είναι η εμφάνιση υπέρβαρου ή παχυσαρκίας στη μητέρα πριν από την εγκυμοσύνη. Η μητρική παχυσαρκία μπορεί να χρησιμεύσει ως ένδειξη γενετικής προδιάθεσης του παιδιού για εμφάνιση παχυσαρκίας ή / και για την πρόωρη έκθεση του εμβρύου σε ένα βιοχημικό περιβάλλον που έχει μεταβληθεί από το υπερβάλλον βάρος της μητέρας.

    Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία πριν την εγκυμοσύνη αποτελεί έναν σταθερό ισχυρό προγνωστικό παράγοντα της παιδικής παχυσαρκίας. Σε μια μελέτη που εξέτασε παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών, οι πιθανότητες παχυσαρκίας ήταν 3.6 φορές περισσότερες για τα παιδιά των οποίων οι μητέρες τους ήταν παχύσαρκες (ΔΜΣ ≥ 30) πριν από την εγκυμοσύνη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου των παιδιών με μη-παχύσαρκες μητέρες (ΒΜΙ <25). Όταν στην ίδια μελέτη έγινε ομαδοποίηση του δείγματος ως προς την ηλικία, η πιο δραματική αύξηση του σχετικού λόγου (OR: 5,7) παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα των 7 έως 10 ετών.

    Τα ευρήματα της μελέτης αυτής είναι δύσκολο να ερμηνευθούν, αφού είναι γνωστό ότι η μητρική παχυσαρκία σχετίζεται με γεννήσεις μεγάλων προς την ηλικία κύησης βρεφών (LGA), το οποίο με τη σειρά του αποτελεί προγνωστικό δείκτη της παιδικής παχυσαρκίας. Σε μια συστηματική ανασκόπηση της μητρικής παχυσαρκίας, του μεταβολισμού και της έκβασης της κύησης που διεξήχθη το 2006, οι παχύσαρκες γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν LGA / μακρόσωμα βρέφη.

    Τέλος, εκτός από τη συσχέτιση της μητρικής παχυσαρκίας και οι ελιποβαρείς μητέρες μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας, αν υπάρχει υπερβολική ή ανεπαρκής αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης.

Μην ξεχνάμε ότι…

    Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι οι παρεμβάσεις για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας στοχεύουν στις πρώτες 1.000 ημέρες (δηλαδή από τη σύλληψη έως τους 24 μήνες). Το Ινστιτούτο Ιατρικής συστήνει ότι η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας πρέπει να ξεκινάει από την περίοδο πριν τη σύλληψη, εξασφαλίζοντας ότι οι γυναίκες αρχίζουν να διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης εφόσον είναι σωματικά και συναισθηματικά υγιείς.

Καραμπάση Θάλεια

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία

Flegal KM, T. R. (2000). Changes in the distribution of body mass index of adults and children in the US population. Int J Obes Relat Metab Disord .

Hawkins SS, C. T. (2009). An ecological systems approach to examining risk factors for early childhood overweight: findings from the UK Millennium Cohort Study. J Epidemiol Community Health 2 .

Reilly JJ, A. J. (2005). Early life risk factors for obesity in childhood: cohort study. Br Med J (Clinical Research Edition) .

Rooney BL, M. M. (2010). Predictors of Obesity in Childhood, Adolescence, and Adulthood in a Birth Cohort. Matern Child Health J .

Institute of Medicine (IOM). (2011). Early childhood obesity prevention policies. Washington, DC: The National Academies Press

Πίσω

Επαφή

Καραμπάση Θάλεια
Medi(k)cal

6976 924 634

Επικοινωνία

© 2015 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ ΕΥΘΑΛΙΑ

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode