Τι Ισχύει Τελικά με τα Τεστ Δυσανεξίας;

2016-10-14 20:53

    Πρόσφατα, το Υπουργείο Υγείας δημοσίευσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν συστήνεται η χρήση των τεστ δυσανεξίας για την προσπάθεια απώλειας βάρους. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται ως αποτέλεσμα των εγγράφων και γνωμοδοτήσεων που στάλθηκαν από την Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ), στην οποία αναφέρονται ρητά οι λόγοι για τους οποίους τα τεστ δυσανεξίας τροφών δεν έχουν κάποια επιστημονική βάση για την συγκεκριμένη χρήση, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους τα τεστ τροφικής δυσανεξίας του εμπορίου δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα και έγκυρα.     

    Η πλειονότητα των εν λόγω τεστ ισχυρίζεται ότι η αποφυγή κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων ή συστατικών τροφίμων συμβάλλει στην απώλεια βάρους (κάποια αναφέρουν αύξηση του βασικού μεταβολισμού για την επίτευξη απώλειας βάρους). Τα ύποπτα τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων ανιχνεύονται με την χρήση των συγκεκριμένων τεστ και στην συνέχεια χορηγούνται διατροφικές συμβουλές ή διαιτολόγιο στο οποίο δεν περιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων.

Τα προβλήματα που προκύπτουν από την χρήση των συγκεκριμένων τεστ δυσανεξίας είναι τα εξής:

  • Η πλειονότητα των τεστ δυσανεξίας που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη για την χρήση τους. Ως έγκυρα και επιστημονικά τεκμηριωμένα τεστ τροφικής δυσανεξίας ή αλλεργίας θεωρούνται τα εξής:
  1. Δερματικά τεστ διά νυγμού (Skin prick tests)
  2. Αιματολογικές εξετάσεις για συγκεκριμένα IgE`s αντισώματα στο αίμα για ύποπτα τρόφιμα
  3. Τροφικές δοκιμές
  4. Αποκλεισμός και επανεισαγωγή ύποπτων τροφίμων (ελεγχόμενες δίαιτες αποκλεισμού)
  • Τεστ δυσανεξίας ή αλλεργίας όπως: κινησιολογικά τεστ, ανάλυση τριχών, λευκοκυτοτοξικά ή κυτοτοξικά τεστ, τεστ καρδιακών παλμών, ηλεκτροδερματικά τεστ, αιματολογικά τεστ δυσανεξίας με αντίδραση αντισωμάτων IgG, καθώς και τεστ που μετρούν «ενεργειακά κέντρα», «βιοσυντονισμούς» κ.λπ. δεν έχουν κάποια επιστημονική τεκμηρίωση. (1) (2) (3) (4) (5)
  • Δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι η τροφική δυσανεξία ή αλλεργία επηρεάζουν τον μεταβολισμό.
  • Δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι οι τροφικές δυσανεξίες συνδέονται με την παχυσαρκία και με την ικανότητα απώλειας βάρους. Παράλληλα, δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι η θεραπεία των τροφικών δυσανεξιών μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

    Με βάση τα έγγραφα και τις γνωμοδοτήσεις της ΕΔΔΕ και με βάση την υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία, κάποια από τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα εξής (όπως καταγράφηκαν στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας) :

  • Μόνο οι τεκμηριωμένες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να οριστεί η ύπαρξη μιας αλλεργίας ή υπερευαισθησίας. Η διάγνωση αυτή μπορεί να οδηγήσει μόνο στη συμβουλή για τον αποκλεισμό των τροφών, οι οποίες δημιουργούν τις αλλεργικές αντιδράσεις και όχι στο σχεδιασμό του διαιτολογίου.
  • Ουδεμία σχέση, τουλάχιστον έως τώρα επιστημονικά τεκμηριωμένη, έχουν οι τροφικές υπερευαισθησίες με το σωματικό βάρος ή το μεταβολικό ρυθμό, τη ρύθμισή του, την απώλεια βάρους και το σχεδιασμό διαιτολογίου με αυτό το σκοπό
  • Από τις εναλλακτικές μεθόδους, ουδεμία ως τώρα έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, συνεπώς δεν πρέπει να εφαρμόζεται ούτε για διάγνωση ούτε για θεραπεία.

    Τονίζεται ότι, σε περιπτώσεις υποψίας ή αποδεδειγμένης τροφικής δυσανεξίας ή αλλεργίας, χρειάζεται η επίβλεψη εξειδικευμένου ιατρού, καθώς και διαιτολόγου, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά από την τήρηση αυστηρών και μη ελεγχόμενων διαιτών.

Το άρθρο συντάχθηκε βασιζόμενο κυρίως στα έγγραφα και στις γνωμοδοτήσεις που στάλθηκαν από την ΕΔΔΕ προς το Υπουργείο Παιδείας. Για να διαβάσετε τα εν λόγω έγγραφα:  https://ed-de.gr/images/diafora/test_dysanexias/TESTDYSANEKSIAS2.pdf    https://ed-de.gr/images/diafora/test_dysanexias/test_dysanexias.pdf

Για να διαβάσετε την ανακοίνωση του Υπουργού για τα τεστ δυσανεξίας:  
 https://ed-de.gr/images/diafora/test_dysanexias/test_dysanexias.pdf 

Για να διαβάσετε την ανακοίνωση του Υπουγού για τις συσκευές βιοσυντονισμού: https://ed-de.gr/images/diafora/test_dysanexias/TESTDYSANEKSIAS2.pdf

Γιαννοπούλου Εμμανουέλα,

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία

1. Beyer, Kirsten and Teuber, Suzanne S. . Food allergy diagnostics: scientific and unproven procedures. s.l. : Curr Opin Allergy Clin Immuno, 2005. Vol. 5.

2. Carling, Anna. Food Allergy and Intolerance Testing Food Fact Sheet. s.l. : British Dietetic Association, 2014.

3. S.O., Stapel, et al. Testing for IgG4 against foods is not recommended as a diagnostic tool: EAACI Task Force Report. s.l. : EAACI Task Force Report Allergy, 2008. pp. 793-796. Vol. 63.

4. Niggemann B. and Gruber C. Side-effects of complementary and alternative medicine. s.l. : Allergy, 2003. pp. 707-716. Vol. 58.

5. Shah R. and Greenberger P.A. Chapter 29: Unproved and controversial methods and theories in allergy-immunology. s.l. : Allergy Asthma Proc, 2012. pp. 100-102. Vol. 33.

 

 

Πίσω

Επαφή

Καραμπάση Θάλεια
Medi(k)cal

6976 924 634

Επικοινωνία

© 2015 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ ΕΥΘΑΛΙΑ

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode